DRUKTECHNIEKEN


Korte beschrijving van de druktechnieken;
Tampondrukken, is een drukmethode waarbij bijna elke onder-grond en vorm bedrukt kan worden. Op een cliché (een metalen plaatje) wordt fotografisch het ontwerp aangebracht. Door de tampon, een rubberen beelddrager, wordt het ontwerp van het cliché overgebracht /bedrukt op het artikel. Door het gebruik van verschillende tamponvormen is het mogelijk diverse vormen te bedrukken. Op de meeste artikelen is het mogelijk om één of meerdere kleuren te drukken. De meeste kunststof artikelen uit de catalogus worden door middel van tampondruk bedrukt.
Zeefdruk, Het ontwerp wordt aangebracht op het gaas van een zeefdrukraam. Op het gaas ligt een lichtgevoelige laag. Een film, met wel en niet lichtdoorlatende delen, van het ontwerp wordt op het gaas geplaatst en het geheel wordt belicht door UV licht. De onbelichte delen worden weggespoeld van het gaas, waardoor de inkt zijn doorgang kan vinden. De drukinkt wordt door het gaas gedrukt en het artikel bevindt zich direct onder het gaas, waardoor de bedrukking op het artikel terechtkomt. Alleen vlakke oppervlaktes kunnen bedrukt worden met zeefdruk. Op de meeste artikelen is het mogelijk om één of meerdere kleuren te drukken. Met name textiel en nylon producten, zoals paraplu's en tassen worden bedrukt door middel van zeefdruk.
Transfers, Het ontwerp wordt dmv zeefdruk op een papieren beelddrager gedrukt welke doormiddel van een (heat)transferpers op het product wordt aangebracht. Met name op textiel producten en paraplus wordt deze techniek toegepast als er meerdere kleuren gedrukt moeten worden. Doormiddel van transfers is het ook mogelijk fijne details te drukken op grove textiel soorten.
Borduren, is een techniek waarbij het logo op het artikel wordt geborduurd. Borduren wordt gebruikt voor textiel, caps en tassen. De prijs voor borduren hangt af van het aantal steken en de afmeting van het logo. De te gebruiken kleur wordt bepaald door het gebruikte garen. Het maximaal aantal kleuren is 15. Een borduurkaart is nodig om de afbeelding te reproduceren op het artikel. Volvlakken of gebruik van goud of zilverdraad zijn duurder in prijs.
Lasergraveren, is een methode waarmee het ontwerp in het metaal gebrand wordt. De laserstraal wordt aangestuurd door een computer. Dit zorgt ervoor dat het ontwerp zeer fijn weergegeven kan worden. Lasergraveren is niet mogelijk in meerdere kleuren. De kleur wordt bepaald door de kleur van het metaal c.q. de laag die onder de afwerklaag ligt.
Blinddrukken, (Prägen), door middel van een cliché wordt het ontwerp in het artikel geperst. Blinddrukken wordt met name toegepast op lederen artikelen. Blinddrukken is niet mogelijk in kleur. Niet alle lederen artikelen zijn hiervoor geschikt. Photocopy, is een proces waarbij het logo wordt afgedrukt op pa-pier en daarna op de juiste grootte wordt gesneden. Deze techniek wordt alleen gebruikt voor artikelen die een zogenaamd "raampje" hebben waar het papier ingeschoven of onder gedaan kan worden (meestal sleutelhangers).
Domen, Een sticker wordt voorzien van een 2 componenten hars-laag (epoxy). De naam dome komt van de ronding welke aan een dome doet denken. De epoxylaag is glashelder waardoor het beeld eronder niet alleen beschermd wordt, maar zelfs enigszins "vergroot". Deze harslaag geeft het product een extra dimensie en daarnaast zorgt het ervoor dat de bedrukking krasvast en kleur-echt blijft.
Druktechnische feiten;
  • Drukkleuren kunnen afwijken door de kleur van het product.
  • Bij het bepalen van een drukkleur, het deel van de Pantone-waaier gebruiken met de Coated (C) Pantone kleuren!
  • de hechting van de inkt is niet op alle metalen producten goed.
  • Na bedrukking moeten metalen producten ten minste 3 dagen drogen voordat ze verstuurd mogen worden, en daarna nog 8 dagen drogen voor een goede krasvastheid.
  • De dekking van de kleur is op grovere textielsoorten niet 100%. Transfer heeft hier de voorkeur.
  • Ronde producten hebben een beperkt drukoppervlak, hetgeen tot een vervorming in het logo kan resulteren.
  • Sommige Caps kunnen (vanwege de naad) niet op de goed bedrukt worden, borduren of transfer is een goed alternatief. Het beste is om hierover overleg te plegen met onze verkoop afdeling.

Niets op deze website mag zonder schriftelijke toestemming van ELPROMO worden gebruikt door derden.
De prijzen op deze website zijn onder voorbehoud en exclusief BTW.